Koji je sladoled najzdraviji? Izbori, okusi i tajne iz slastičarnica

Nazdravlje.hr
Koji je sladoled najzdraviji? Izbori, okusi i tajne iz slastičarnica

Ljeto i sladoled idu zajedno, ali sve više ljudi traži zdraviju verziju ove omiljene poslastice i pita se koji je sladoled najzdraviji?

Koji je sladoled najzdraviji domaci ili industrijski

Donosimo pregled najzdravijih okusa, jednostavan recept za domaći sladoled te rasvjetljujemo kako se sladoledi prave u slastičarnama, kako bi vaš izbor uvijek bio pametan i ukusan!

Koji je sladoled najzdraviji?

Najzdraviji sladoledi su oni na bazi voća, a posebno su preporučeni sladoledi od jagode, šumskog voća, manga, borovnice i ananasa. Razlog je jednostavan: ovakvi sladoledi obiluju vitaminima, vlaknima i antioksidansima te često sadrže manje kalorija i šećera u odnosu na čokoladne ili kremaste varijante.

Druga iznimno zdrava opcija su sladoledi na bazi jogurta ili kefira, koji nude probiotike važna za zdravlje crijeva i često su lagani te bogati proteinima. Proteinski i tzv. "fit" sladoledi također su popularni među sportašima jer nude više proteina, manje šećera i masti.

Kako se rade sladoledi u slastičarnama?

U slastičarnama se najčešće koriste osnova od mlijeka, vrhnja, šećera, arome i razni dodaci. Smjesa se homogenizira, pasterizira, hladi i potom zamrzava često uz dodatak zraka kako bi bila kremasta.

Kako bi vas privukli bogatim okusima i bojama, često se dodaju i umjetne arome ili boje, no kvalitetne slastičarnice koriste prirodne sastojke i prave gelato s pažljivo biranim dodacima poput svježeg voća, orašastih plodova ili prirodnih aroma.

Vrlo je važno birati sladolede s kraćim popisom sastojaka, bez umjetnih dodataka i s minimalnim količinama šećera i masti. Najkvalitetniji su oni koji se prave od domaćih, svježih sastojaka i sadrže što manje aditiva.

Jednostavan, zdravi recept za domaći sladoled

Najjednostavniji i najzdraviji sladoled može se pripremiti kod kuće, koristići samo voće - bez dodanog šećera i nepotrebnih masnoća!

Recept: Domaći sladoled od banane i jagode (tzv. "nice cream")

Sastojci:
- 2 zrele banane (zamrznute u komadićima)
- 1 šalica smrznutih jagoda
- (po želji: žličica meda ili vanilije)

Priprema:
1. Stavite zamrznute banane i jagode u blender.
2. Blendajte dok ne dobijete glatku, kremastu smjesu. Ako želite, dodajte žličicu meda ili malo vanilije.
3. Poslužite odmah kao soft sladoled, ili stavite u frizer još sat vremena za čvršću teksturu.

Ovim receptom dobit ćete ukusan, voćni sladoled bogat vlaknima, vitaminima i bez dodatnih šećera! Kombinirajte različito voće prema ukusu - mango, borovnice ili ananas također su odlični izbori.

Najzdraviji sladoled je onaj pripremljen od prirodnih sastojaka, s puno voća i minimalno šećera. Birajte voćne ili jogurtne sladolede, posebice u slastičarnama koje koriste svježe i domaće sirovine. Za maksimalnu kontrolu zdravlja, napravite sladoled kod kuće - brzo, jednostavno i zabavno!

Uživajte u ovoj rashlađujućoj poslastici bez grižnje savjesti!

Razlike između industrijskog i prirodnog sladoleda

Koji je sladoled najzdraviji

Izbor sladoleda nije samo pitanje okusa - velika je razlika između industrijski proizvedenog i prirodnog (domaćeg ili zanatskog) sladoleda. Evo što svatko tko pazi na zdravlje i želi puni okus treba znati prije odlaska do zamrzivača ili vitrine slastičarne.

Sastav i dodatci

Industrijski sladoled proizvodi se u velikim serijama i namijenjen je dugom skladištenju i transportu. Zato sadrži:

- Emulgatore i stabilizatore (npr. E466, E471, karboksimetilcelulozu)
- Konzervanse za duži rok trajanja
- Često umjetne arome, boje i zaslađivače
- Viši udio zasićenih masti i šećera; masnoća i do 18%, najčešće 13-14%
- Povećan udio zraka (do 100% volumena!) kako bi tekstura bila meka i pjenušava, a proizvod jeftiniji

Ovi dodaci poboljšavaju kremoznost, stabilnost i trajnost, ali nutritivna vrijednost i prirodnost okusa često su upitni. Zbog jeftinije proizvodnje koriste se praškovi, paste i bazne smjese umjesto svježih sastojaka.

Prirodni (domaći, zanatski) sladoled radi se od svježih i jednostavnih sastojaka:

- Svježe voće, domaće mlijeko, jaja, orašasti plodovi, prirodni zaslađivači (med, malteks)
- Bez ili s minimalno aditiva (tek ponekad lecitin iz prirodnih izvora poput žumanjka)
- Kraći popis sastojaka, bez umjetnih boja i aroma
- Sadrži manje zraka (tipično oko 30%), biti će gušći i manje pjenast
- Nema konzervansa, pa traje kraće i najčešće se proizvodi u manjim količinama i brzo konzumira

Ovakav sladoled nutritivno je bogatiji, posebno ako se koristi puno voća, a okus je autentičan i sezonski.

Tehnologija proizvodnje

Industrijski sladoled uključuje strogo kontrolirane procese: homogenizaciju, pasterizaciju, dodavanje industrijskih aditiva i upuhivanje zraka (“overrun”) radi volumena i teksture. Gotov proizvod se dugo skladišti i distribuira.

Prirodni sladoled priprema se svaki dan svjež, bez ili s minimalno dodataka, najčešće ručno ili u malim strojevima. Nema dugog skladišta ni transporta, a često ne zahtijeva ni pasterizaciju ako se brzo konzumira.

Okus, tekstura i zdravlje

Industrijski sladoled često je slađi i umjetnijeg okusa, ima “savršenu” kremoznost, no to je rezultat aditiva i industrijske obrade. Veći unos aditiva, šećera i masti potencijalno opterećuje organizam i može povećati rizik od alergija kod osjetljivih ljudi.

Prirodni sladoled ima izraženiji i prirodniji okus, često je manje sladak i “zdraviji” izbor, pogotovo ako je bez rafiniranih šećera i napravljen s voćem, jogurtom ili orašidima. Brže se topi jer nema aditiva koji usporavaju topljenje.

Ukratko - koji je sladoled zdraviji i što birati?

Čitajte deklaracije i birajte sladoled s kratkom listom sastojaka, bez “E” brojeva, umjetnih aroma i boja. Najzdraviji su domaći i zanatski sladoledi s puno voća i minimalno šećera, ili sladoledi koje sami napravite kod kuće.

Industrijski sladoled može biti prihvatljiv izbor, ali uvijek vodite računa o količinama i sastavu, osobito ako pazite na zdravlje.

Ocjena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati