Nova studija otkriva neočekivane rizike veganstva za zdravlje, veći rizik od loma kostiju!

Dioptrija.hr
Nova studija otkriva neočekivane rizike veganstva za zdravlje, veći rizik od loma kostiju!

Veganstvo je posljednjih godina postalo globalni trend, privlačeći milijune ljudi koji žele zdraviji život i manji utjecaj na okoliš. No, najnovija znanstvena istraživanja upozoravaju da isključivanje svih namirnica životinjskog podrijetla može dovesti do ozbiljnih nutritivnih nedostataka i zdravstvenih problema, posebno ako prehrana nije pažljivo planirana.

Veganstvo

Veganstvo - Koji su najčešći nutritivni nedostaci kod vegana?

Prema velikoj analizi objavljenoj u časopisu Progress in Cardiovascular Diseases, vegani su pod povećanim rizikom od manjka nekoliko ključnih nutrijenata: vitamina B12, omega-3 masnih kiselina, kalcija, cinka, željeza, magnezija i esencijalnih aminokiselina. Ovi nutrijenti igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja živčanog, imunološkog i koštanog sustava, a njihov dugotrajni nedostatak može imati ozbiljne posljedice.

Veganstvo i vitamin B12 - tihi rizik

Vitamin B12 gotovo isključivo dolazi iz životinjskih izvora, pa su vegani posebno izloženi riziku od njegovog nedostatka. Nedostatak B12 može uzrokovati anemiju, neurološke poremećaje, pa čak i povećati rizik od nekih vrsta raka. Studije pokazuju da čak 62% trudnica na veganskoj prehrani ima nedostatak B12, a problem je izražen i kod djece i starijih osoba.

Omega-3 masne kiseline, kalcij i vitamin D

Omega-3 masne kiseline (posebno DHA i EPA) ključne su za zdravlje mozga i srca, a najčešće ih nalazimo u ribljem ulju i masnoj ribi. Vegani ih mogu dobiti iz lanenih sjemenki, chia sjemenki i oraha, ali konverzija biljnih izvora u aktivne oblike u tijelu je ograničena. Nedostatak kalcija i vitamina D povećava rizik od osteoporoze i prijeloma kostiju. Studije su pokazale da vegani imaju dvostruko veći rizik od prijeloma kuka u usporedbi s osobama koje jedu meso.

Željezo, cink i esencijalne aminokiseline

Željezo iz biljnih izvora (ne-hemsko željezo) slabije se apsorbira nego iz mesa, što može dovesti do anemije, osobito kod žena i djece. Slično je i sa cinkom i magnezijem, koji su važni za imunitet i mentalno zdravlje. Poseban izazov predstavljaju esencijalne aminokiseline poput lizina i leucina - istraživanje s Massey University pokazalo je da čak polovica dugogodišnjih vegana ne zadovoljava dnevne potrebe za tim aminokiselinama, ključnima za održavanje mišićne mase i opće vitalnosti.

Posljedice za zdravlje kod vegana

Nedostatak ovih nutrijenata može dovesti do:

  • Anemije i kroničnog umora (nedostatak željeza i B12)
  • Problema s koncentracijom i raspoloženjem, pa čak i depresije (nedostatak B12, cinka i omega-3)
  • Smanjene gustoće kostiju i povećanog rizika od prijeloma (nedostatak kalcija i vitamina D)
  • Slabljenja imuniteta i češćih infekcija

Posebno su ugrožene rizične skupine: djeca, adolescenti, trudnice i dojilje, kao i starije osobe. Kod djece na veganskoj prehrani zabilježena je niža mineralna gustoća kostiju i niži rast u odnosu na vršnjake koji jedu mješovitu prehranu.

Veganstvo posljedice

Može li veganska prehrana biti sigurna?

Stručnjaci naglašavaju da veganska prehrana može biti zdrava i održiva, ali samo uz pažljivo planiranje i redovitu suplementaciju ključnih nutrijenata. Preporučuje se:

  • Redovita kontrola razine vitamina B12, željeza, vitamina D i kalcija u krvi
  • Uzimanje dodataka prehrani za vitamin B12, vitamin D, omega-3 (alge), kalcij i, po potrebi, željezo i cink
  • Raznolika prehrana s naglaskom na mahunarke, orašaste plodove, sjemenke i obogaćene proizvode
  • Savjetovanje s nutricionistom, osobito za djecu, trudnice i dojilje

Veganstvo donosi brojne dobrobiti za zdravlje i okoliš, ali nosi i stvarne rizike ako se prehrana ne planira pažljivo. Najnovija istraživanja jasno pokazuju da su suplementacija i edukacija ključni za izbjegavanje ozbiljnih zdravstvenih posljedica. Ako razmišljate o prelasku na veganstvo ili ste već na biljnoj prehrani, svakako se informirajte, pratite svoje zdravstveno stanje i konzultirajte stručnjake.

Izvori:
Progress in Cardiovascular Diseases, Quadram Institute, Food Databanks National Capability, Food Navigator, Massey University, Saint Luke’s Health System, Harvard Health, WebMD, PubMed

Ocjena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati